Frisian Sailing Company

Uw verblijf op de Trouwe Hulp

Trouwe Hulp droogvallen

De huidige zeileigenschappen van de Trouwe Hulp worden sterk bepaald door het originele tuigplan. Daardoor is het schip een ontspannen zeiler. En doordat de mast ver naar voren staat ontstaat er bovendeks veel ruimte om te liggen en te zitten op de zacht beklede luikenkap. 

   
    
     
   
    Zeilen op de Trouwe Hulp

Trouwe Hulp zeilen 2

Van oudsher werd er met skūtsjes op de Friese binnenwateren gezeild. ook de Trouwe Hulp zeilt vanaf haar ligplaats in Boornzwaag (bij het pittoreske watersportdorp Langweer) veel op de Friese meren en kanalen. Een uniek vaargebied is het Nationaal Park de Alde Feanen. Dit laagveengebied ligt rondom het dorp Eernewoude en biedt een afwisselend landschap met onder andere meren, rietland en moerasbossen. Deze variatie zorgt voor een grote rijkdom aan verschillende planten en dieren. De ultieme vorm van ontspanning is hier de zon op of onder zien gaan liggend aan één van de vele onbewoonde eilandjes!

Maar de Trouwe Hulp zeilt ook met u over het IJsselmeer en de Waddenzee. Droogvallen is vanwege de geringe diepgang van het schip geen enkel probleem. Bij een tocht over de Waddenzee kunt u dus ook naar Terschelling of Vlieland zeilen.  

Zeilervaring is niet nodig. De schipper en matroos maken u wegwijs aan boord en laten u de meest schitterende plekken van Friesland zien!

Voor de zeilers met ervaring is het mogelijk een Geuzenvalk bij te huren. Op deze manier kan zolang de coronamaatregelen van kracht zijn de groepsgrootte wat uitgebreid worden. Overdag kunnen maximaal 5 personen in de Valk zeilen. 's Nachts kunnen 2 personen in de Valk overnachten. 
 

De crew van de Trouwe Hulp

Eind jaren '90 heeft schipper en eigenaar Reitse zijn baan bij een verzekeringsmaatschappij aan de wilgen gehangen en is zijn passie gevolgd: het zeilen met gasten op de Trouwe Hulp. Hij kent de Friese wateren op zijn duimpje en laat graag zijn gasten graag meegenieten van de prachtigste plekjes die hij kent. Bovendien geeft hij graag het roer uit handen, zodat u zelf kennis kunt maken met de vrijheid die zeilen heet.

Indeling

Trouwe Hulp Plattegrond

Benedendeks is het aangenaam vertoeven in het ruime dagverblijf. Hier bevindt zich een lange tafel, waar genoeg plaats is voor 8 - 12 personen. Door de grote ramen van 2,4 m breed heeft u een prachtig uitzicht over het water en de omgeving. Niets is zo ontspannend als met een kop koffie of thee wakker te worden en de natuur te zien ontwaken.
De keukenhoek bestaat uit drie kookplaten, een koelkast en genoeg serviesgoed, bestek en pannen. Voor koffie en thee zijn er thermoskannen aan boord.

In de boeg van het schip bevindt zich het slaapgedeelte. Hier bevinden zich 4 tweepersoons bedden en 5 eenpersoons bedden. Tevens kunnen er in het dagverblijf nog 3 personen op de banken slapen. De maximale capaciteit van het schip is afhankelijk van de samenstelling van de groep. Neemt u hierover contact met ons op.

Faciliteiten Trouwe Hulp

Geschiedenis van de Trouwe Hulp

Skūtsje Trouwe Hulp werd in oktober 1926 te water gelaten bij de werf Wolthuis in Sappemeer. Het schip was bestemd voor de vrachtvaart onder zeil, met name op de binnenwateren in Friesland. Maar ook op de Zuiderzee werd er mee gevaren.
De Trouwe Hulp is één van de laatste authentiek getuigde skūtsjes, omdat de mast nog voorop staat.
Overigens is de werf Wolthuis, waar de Trouwe Hulp is gebouwd,  tegenwoordig een historische museumwerf. Deze scheepswerf in de Groninger Veenkoloniėn is een bezoek meer dan waard. 

Video Waddentocht op de Trouwe Hulp

Faciliteiten
Personenaantal_laag_TH
  • Tot 12 slaapplaatsen
  • Slechts 0.6 m diepgang
  • Volop zonnebaden op de luikenkap
  • Barbecue aan boord
  • Enthousiaste schipper

Vergelijkbare schepen

De Onderneming

De Onderneming

Paviljoentjalk - Lemmer
20
13

De Onderneming

Paviljoentjalk - Lemmer
20
13
Vertrouwen

Vertrouwen

Tjalk - Lemmer
24
16

Vertrouwen

Tjalk - Lemmer
24
16
Emma

Emma

Tjalk - Lemmer
25
20
Zeven Wouden

Zeven Wouden

Tweemastklipper - Stavoren
25
24

Zeven Wouden

Tweemastklipper - Stavoren
25
24